Esparreguera 2031/Junts va qüestionar al ple ordinari de maig d’ahir el procés d’adjudicació del contracte de neteja viària, adjudicat finalment a l’empresa Can CET. El grup va posar de manifest que, durant la segona licitació, estava en marxa un procediment contenciós administratiu obert per Can CET contra l’Ajuntament, que sol·licitava la nul·litat del desistiment del primer procediment. Tot i que jurídicament no és necessari suspendre una licitació en aquestes circumstàncies, van lamentar que aquest fet no s’informés prèviament en les comissions informatives ni constés a la documentació disponible pels regidors, fet que –segons afirmen– hauria condicionat el seu sentit del vot.
A més, després de revisar l’expedient, denunciaven mancances en la valoració dels criteris subjectius. Tot i que Can CET va obtenir una puntuació més alta que la Fundació Àuria-FIL (actual prestadora del servei) en aquesta part, destaquen que l’adjudicatària va suspendre dues àrees rellevants: escombrada manual i adequació del model, així com el quadre resum de serveis, on va obtenir puntuacions molt baixes. Per contra, FIL va superar tots els criteris. Critiquen també la manca de justificació en la puntuació atorgada a Can CET en aspectes com la posada en marxa i flexibilitat. Des d’E2031/Junts consideren que aquesta manca de transparència ha impedit fer una valoració política acurada d’un contracte rellevant per al municipi i amb impacte directe en una entitat social local com la Fundació Àuria, de la qual l’Ajuntament és patró. Per això, el portaveu d’Esparreguera 2031/Junts, Andrés Labella, va fer les següents preguntes que va respondre el regidor de Contractació, Daniel Farriols. Els escoltem a continuació.
El primer punt del ple va ser l’aprovació de l’actualització anual de l’inventari de béns municipals, un tràmit ordinari que aquest any no presenta canvis rellevants. La proposta es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups municipals, excepte la CUP, que es va abstenir. El grup municipal de VOX va excusar la seva assistència a la sessió, de manera que cap dels acords presos compta amb la seva representació.
Seguidament, el ple va aprovar una modificació de crèdit per incorporar 200.000 euros al pressupost del 2025, destinats a executar les propostes guanyadores dels pressupostos participatius. Segons va explicar el regidor de Bon Govern, Sergi Asensio, la voluntat és que, a partir d’ara, aquestes partides quedin previstes directament dins del pressupost del segon any, evitant així haver de fer modificacions posteriors. La proposta es va aprovar amb els vots favorables de tots els grups, excepte E2031/Junts i Esparreguera En Comú Podem, que es van abstenir.
En l’àmbit de recursos humans, es van aprovar dues modificacions en la plantilla i el catàleg de personal. D’una banda, es crearà una nova plaça de professor o professora de teatre per a l’Escola Municipal Les Arts, amb l’objectiu d’incorporar aquesta especialitat el proper setembre. De l’altra, es preveu la incorporació d’un nou cap de servei de pressupostos i comptabilitat per reforçar el departament econòmic. Aquest punt es va aprovar amb l’abstenció de la CUP i Junts per Esparreguera.
Finalment, el ple va donar llum verda, amb l’abstenció d’E2031/Junts i Esparreguera En Comú Podem, a una altra modificació de crèdit que permetrà, d’una banda, desenvolupar un projecte per obrir els jardins de Cal Marimon al públic al més aviat possible i, de l’altra, millorar les condicions del refugi climàtic de la plaça del Centre, segons va explicar la regidora de Contractació, Nati Sanchez.
Des de la CUP, la regidora Mònica Martínez va expressar el seu vot favorable a la modificació de crèdit per motius d’urgència i necessitat, però va aprofitar per reiterar la preocupació del seu grup per l’elevat nombre de modificacions pressupostàries que s’han anat aprovant. Va recordar que, segons informes previs, aquestes operacions podrien comportar un risc d’incompliment de la normativa econòmica i va reclamar que es demani un informe d’intervenció que garanteixi l’estabilitat pressupostària.
En resposta, l’alcalde va puntualitzar que hi ha una diferència important entre les modificacions de crèdit que es financen amb romanents i les que no, i va assegurar que aquesta modificació en concret no posa en risc l’estabilitat pressupostària. També va destacar que, fins ara, s’han realitzat 32 modificacions de crèdit aquest any, en comparació amb les 28 que es van fer en la mateixa data de l’any anterior.
Per tancar la sessió plenària, durant el torn de precs i preguntes, el portaveu del Partit Popular, Adolfo Sancha, va sol·licitar que es permetés la participació de tots els regidors en els processos de licitació, seguint l’exemple d’altres ajuntaments. A aquesta petició hi va donar resposta l’alcalde, Juan Jurado.
Des de Junts per Esparreguera, els regidors Jordi Morales i Jordi Mestres van formular dues preguntes. Per una banda, van demanar en quin punt es troba el nou contracte per al control i protecció dels animals, després que fa més d’un any advertissin que les entitats animalistes fan tasques que no els corresponen i que les ajudes econòmiques no els arriben amb la suficient eficàcia, tot i l’increment pressupostari fins als 76.000 €. Per la seva banda, Jordi Mestres va sol·licitar més detalls sobre la inversió de 33 milions d’euros anunciada per l’Estat per a la connexió entre l’A-2 i la B-40.
Des del govern, la regidora Núria Escobar va explicar que el contracte per a l’alimentació dels gats ja ha sortit a licitació i que s’està treballant conjuntament amb l’entitat Espargats, amb la previsió que el nou servei entri en funcionament al setembre. L’alcalde, Juan Jurado, va respondre a la qüestió viària assenyalant que les obres de connexió de la B-40 començaran dilluns i tindran una durada prevista de dos anys. Va indicar que el projecte inclou la millora d’interconnexions, la construcció de carrils d’acceleració, mesures d’insonorització i la passarel·la de connexió entre barris. També va remarcar que el Ministeri s’ha compromès a mantenir la coordinació amb el consistori i a informar els representants polítics i veïnals al llarg del desenvolupament de les obres.
També des de l’oposició, el regidor de la CUP, Miguel Ángel Guiral, va demanar aclariments sobre la notícia recent que parla de 666 solars disponibles per construir habitatge arreu de Catalunya, i va voler saber si Esparreguera està inclosa en aquest càlcul i quants habitatges podrien construir-se al municipi. A més, va tornar a reclamar les actes d’inspecció de la residència municipal, l’expedient sancionador i les actes de la comissió de seguiment.
Des del govern, la regidora Nati Sanchez va informar que, tot i que Esparreguera no apareixia inicialment en el llistat publicat per la Generalitat, això es va deure a un error i que posteriorment s’ha confirmat la seva inclusió. En concret, s’han acceptat dos solars municipals per destinar-los a habitatge de protecció oficial.
Finalment, la regidora Sandra Chaparro es va comprometre a fer arribar aquesta mateixa setmana les actes d’inspecció pendents de la residència, informant que només queda per incorporar la darrera inspecció.